Jak przestać marnować jedzenie? Kluczem do sukcesu są dobrze zaplanowane zakupy! Pozwala to uniknąć wyrzucania przeterminowanego czy zepsutego jedzenia do kosza. O tym, jak planować zakupy spożywcze, przeczytacie w dzisiejszym wpisie.
Marnowanie jedzenia to kwestia, której nie należy bagatelizować. Każdego dnia na świecie wyrzuca się setki ton żywności. Co ciekawe, najwięcej produktów marnowanych jest w gospodarstwach domowych. Na szczęście każdy z nas może przyczynić się do walki z tym poważnym problemem. Kluczem do sukcesu jest rozsądne planowanie jadłospisu i zakupów spożywczych. Przygotowaliśmy mały poradnik zakupowy, który ułatwi Wam kupowanie wyłącznie najpotrzebniejszych rzeczy. Dzięki temu nie tylko przyczynicie się do walki z problemem marnowania żywności, ale także oszczędzicie sporo pieniędzy.
Jak planować zakupy spożywcze?
1. Ustal jadłospis na kilka dni
Pierwszym etapem planowania racjonalnych zakupów jest ustalenie jadłospisu dla całej rodziny na kilka najbliższych dni. Umożliwia to zakup wyłącznie niezbędnych produktów w odpowiednich ilościach. Przede wszystkim warto ustalić, co będziemy jeść na obiady. Dobrym rozwiązaniem jest planowanie obiadów na kilka dni – tzn. robimy większą porcję, część zjadamy jednego dnia, a część zostawiamy na kolejny. Dzięki temu oszczędzimy mnóstwo czasu, który musielibyśmy poświęcić na codzienne przygotowywanie dań obiadowych.
Podczas planowania jadłospisu pamiętajmy o resztkach! Przy ustalaniu posiłków warto wziąć pod uwagę produkty, których nie wykorzystamy w całości do danej potrawy. Na przykład, jeśli jednego dnia zjemy jajecznicę z połową pomidora, pamiętajmy, żeby kolejnego dnia wykorzystać drugą część warzywa. Dzięki temu unikniemy wyrzucania rozpoczętych i niestety już zepsutych artykułów spożywczych do kosza.
Warto również wspomnieć o tym, że planowanie jadłospisów pomaga w zdrowym odżywianiu! Kiedy wiemy, co mamy jeść, rzadziej sięgamy po wysokokaloryczne, niezdrowe przekąski. Zaplanowany jadłospis to najlepszy sposób na to, żeby jeść różnorodnie i o stałych porach. Racjonalne odżywianie jest zaś jedną z lepszych inwestycji w siebie. Stosowanie zdrowej diety nie tylko ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i obniża ryzyko rozwoju wielu chorób, ale także pozytywnie wpływa na samopoczucie i pomaga utrzymać smukłą sylwetkę.
2. Przygotuj szczegółową listę
Kolejnym krokiem po ustaleniu wstępnego jadłospisu na kilka dni jest przygotowanie szczegółowej listy zakupów. Podczas tworzenia listy warto sprawdzić, czy jakieś produkty niezbędne do przygotowania posiłków, mamy już w swojej spiżarni. Pozwoli to uniknąć sytuacji, w której kupimy czegoś za dużo i po pewnym czasie będziemy musieli to wyrzucić, bo się przeterminuje lub zepsuje.
Produkty na swojej liście dziel na kategorie. Dzięki temu unikniesz bezsensownego krążenia po sklepie.
3. Nie idź do sklepu z pustym żołądkiem
Przed zakupami zjedz coś treściwego! Jeśli do sklepu wybierzesz się głodny, istnieje większa szansa, że kupisz za dużo produktów.
4. Zawsze sprawdzaj datę ważności
Podczas robienia zakupów zawsze zwracaj uwagę na daty ważności poszczególnych produktów. Czasem może zdarzyć się tak, że pomiędzy danymi produktami z długą datą trafi się jeden, który ma termin do następnego dnia. Jeśli tego nie zauważysz i nie wykorzystasz go w odpowiednim terminie, będziesz musiał go wyrzucić.
5. Nie ulegaj promocjom
Akcje promocyjne działają na ludzi jak przynęta. Niestety często zachęceni atrakcyjną ceną kupujemy za dużo artykułów, a potem musimy je wyrzucać – bo się zepsuły, przeterminowały lub nie wiemy, jak je wykorzystać. Przed włożeniem do koszyka produktu, który jest na promocji, zastanów się, czy rzeczywiście jest Ci potrzebny.
Nie musisz robić ogromnych zapasów jedzenia co tydzień. Nikt z dnia na dzień nie zamknie sklepów. Przed wyjściem do sklepu poświęć trochę czasu na zaplanowanie zakupów. Nieprzemyślane zakupy to najprostsza droga do marnowania jedzenia i pieniędzy. Dbaj o środowisko i swój budżet!