Patelnia to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchennego. Producenci oferują niezwykle szeroki wybór patelni – począwszy od solidnych teflonowych, poprzez ponadczasowe modele emaliowane, aż do specjalnych patelni grillowych. Którą z nich wybrać? Na co zwrócić uwagę kupując patelnię?
Bez patelni nie da się przyrządzić wielu potraw. Jest to niezbędny przyrząd kuchenny, który wykorzystujemy praktycznie codziennie. Bardzo ważne jest zatem, aby wyróżniał się najwyższą jakością i doskonałą odpornością na uszkodzenia. Zakup porządnej patelni to inwestycja na lata.
Na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów patelni. Jak kupić odpowiednią? Czym kierować się przy wyborze patelni? Przygotowaliśmy krótki poradnik, który ułatwi Wam zakup idealnego modelu.
Trzy najważniejsze kryteria wyboru patelni
Najważniejszym kryterium wyboru patelni jest materiał, z którego została wykonana. Warto także wziąć pod uwagę rodzaj powłoki, którą pokryte jest jej wnętrze, a także cel, do którego jest przeznaczona.
1. Materiał wykonania
Na rynku znajdziemy patelnie:
- aluminiowe,
- stalowe,
- żeliwne,
- tytanowe,
- miedziane.
Patelnie aluminiowe są lekkie i odporne na uszkodzenia. Ponadto bardzo szybko się nagrzewają. Niestety ich wadą jest to, że równie szybko tracą ciepło. Przy wyborze patelni aluminiowej przede wszystkim należy zwrócić uwagę na rodzaj zastosowanej powłoki. Najlepsze są te z powłoką teflonową.
Patelnie stalowe są ponadprzeciętnie wytrzymałe – a szczególnie te wykonane ze stali nierdzewnej. Niestety bardzo długo się nagrzewają i wymagają zastosowania tłuszczu do smażenia (nie można smażyć na takiej patelni bez żadnego tłuszczu).
Modele żeliwne nagrzewają się równomiernie, długo trzymają ciepło, są bardzo trwałe, a także można używać ich do smażenia praktycznie każdej potrawy. Ich minusem jest czyszczenie. Patelni żeliwnych nie można myć w zmywarce.
2. Powłoka
Na szybkość smażenia, łatwość czyszczenia i odporność na uszkodzenia wpływ ma powłoka, która znajduje się w wnętrzu patelni.
Najpopularniejszym rodzajem jest powłoka teflonowa. Pozwala ona na smażenie potraw bez żadnego tłuszczu – jedzenie nie przywiera do powierzchni. Największe zalety patelni z powłoką teflonową to łatwość czyszczenia, szybkie nagrzewanie i atrakcyjne ceny. Patelnie teflonowe nie nadają się do mycia w zmywarce.
Kolejny popularny rodzaj powłoki to powłoka ceramiczna, która równomiernie rozprowadza ciepło, jest nietoksyczna i nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i przyprawami. Ponadto jest odporna na uszkodzenia i wysokie temperatury.
Na rynku znajdziemy także patelnie z powłoką:
- tytanową – łatwa w czyszczeniu, odporna na zarysowania, bezpieczna dla zdrowia,
- marmurową – najtrwalsza ze wszystkich, umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu.
3. Zastosowanie
Współczesny rynek oferuje nam zarówno tradycyjne patelnie, jak i szeroki wybór modeli przeznaczonych „do zadań specjalnych”. Wyróżniamy patelnie:
- uniwersalne – ze spłaszczonym dnem i niskimi brzegami, przeznaczone do przyrządzania różnych potraw,
- głębokie – z wyższymi brzegami niż uniwersalne, świetne do duszenia potraw,
- grillowe – wzbogacone o specjalne rowki bądź kratki na dnie,
- do naleśników – płaskie z niskimi brzegami,
- do jajek – ze specjalnymi otworami do smażenia jajek sadzonych.
W domu przede wszystkim nie powinno zabraknąć patelni uniwersalnych o różnych rozmiarach oraz przynajmniej jednego głębokiego modelu. Warto także zaopatrzyć się w porządną patelnię grillową.
Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując patelnię?
Inne ważne kwestie, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze patelni to:
- Wielkość – powinna być dostosowana do naszych preferencji, warto zaopatrzyć się w kilka modeli w różnych rozmiarach.
- Dno – najlepszym rozwiązaniem będzie minimum czteromilimetrowe, delikatnie wklęsłe dno, które równomiernie rozprowadzi ciepło po całej powierzchni.
- Uchwyty – warto wybrać model z ergonomicznym uchwytem wykonanym z materiału odpornego na nagrzewanie.
- Możliwość mycia w zmywarce – nie każdą patelnię można włożyć do zmywarki, niektóre z nich trzeba czyścić ręcznie; w zmywarce można myć np. patenie tytanowe lub stalowe.
- Kompatybilność z kuchenką – szczególnie kiedy mamy płytę indykcyjną, ponieważ wymagają one stosowania konkretnych rodzajów patelni.
Podsumowując, dobra patelnia to taka, która spełnia wszystkie nasze wymagania. Przy wyborze warto wziąć pod uwagę to, jakie potrawy najczęściej przyrządzamy. Używanie patelni powinno być dla nas komfortowe.