Garnki to obowiązkowy element wyposażenia kuchennego. Są to akcesoria, które codziennie mają kontakt z ogniem, wrzątkiem czy tłuszczem. Dlatego niezwykle ważne jest to, aby były ponadprzeciętnie wytrzymałe. Jakie garnki warto kupić? Czym kierować się przy wyborze tych podstawowych akcesoriów kuchennych?

Zakup garnków to inwestycja na lata. Naczynia te wykorzystujemy praktycznie codziennie. Bardzo ważne jest zatem to, aby wyróżniały się one doskonałą jakością, solidnym wykonaniem i najwyższą odpornością na uszkodzenia.

Współczesny rynek oferuje nam mnóstwo rodzajów garnków, które różnią się od siebie wyglądem, przeznaczeniem, materiałem wykonania i wielkością. Jak wybrać te najlepsze, które posłużą nam przez długie lata?

Czym kierować się przy wyborze garnków?

Materiał wykonania

Pierwszym ważnym kryterium wyboru garnków jest materiał wykonania. Na rynku znajdziemy między innymi garnki:

  • ze stali nierdzewnej,
  • ze stali węglowej emaliowanej,
  • z aluminium,
  • z żeliwa,
  • ze szkła,
  • z miedzi,
  • z powłoką tytanową, teflonową, marmurową itd.

    garnki, jakie garnku kupić, najlepsze garnki, garnki do gotowania, zestaw garnków, garnki ze stali nierdzewnej, garnki żeliwne, garnki aluminiowej, garnki emaliowane
    fot. unsplash.com

Najpopularniejsze są garnki ze stali nierdzewnej. Ich główne zalety to odporność na uszkodzenia i wysokie temperatury, doskonale przewodzenie ciepła, łatwość czyszczenia oraz ochrona przed przywieraniem jedzenia do spodu. Niestety garnki ze stali nierdzewnej mają również swoje wady – wolno się nagrzewają, mogą zawierać nikiel, a także nie są dostępne w zbyt wielu kolorach i wzorach. Mimo wad garnki ze stali nierdzewnej można uznać za jeden z lepszych wyborów.

Bardzo popularne są także garnki emaliowane. Zwykle są to wyroby stalowe pokryte powłoką emaliowaną. Takie garnki nie uwalniają żadnych szkodliwych substancji, dlatego poleca się je do przygotowywania potraw dla dzieci, alergików i osób starszych. Na rynku znajdziemy szeroki wybór wzorów i kolorów garnków emaliowanych, co pozwala na dopasowanie ich do stylu, w którym została urządzona kuchnia.

Szczególną uwagę warto zwrócić także na garnki wykonane z aluminium oraz z żeliwa. Garnki aluminiowe doskonale przewodzą ciepło, są lekkie, odporne na niekorzystne działanie detergentów, a także stosunkowo tanie. Niestety łatwo je zarysować. Modele żeliwne zaś są bardzo solidne, świetnie rozprowadzają ciepło, długo utrzymują temperaturę potraw oraz nadają się do podsmażania potraw bez tłuszczu. Minusem takich garnków jest to, że długo się nagrzewają, są ciężkie i wymagają odpowiedniej pielęgnacji.

Parametry

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na grubość dna garnków. Najlepszym wyborem są modele z wielowarstwowym dnem (zwykle 3-6 warstw). Takie garnki doskonale przewodzą ciepło i równomiernie rozprowadzają je po całej powierzchni. Dzięki temu ryzyko przypalenia potraw jest zdecydowanie mniejsze. Bardzo ważny jest także kształt rączek. Uchwyty powinny być ergonomiczne. Podnoszenie i przenoszenie garnków musi być komfortowe. Warto wybierać garnki z takimi uchwytami, które nie nagrzewają się do wysokich temperatur.

garnki, jakie garnku kupić, najlepsze garnki, garnki do gotowania, zestaw garnków, garnki ze stali nierdzewnej, garnki żeliwne, garnki aluminiowej, garnki emaliowane
fot. unsplash.com

Warto kupić garnki wyposażone w dopasowane pokrywki. Najlepsze są modele z otworem odprowadzającym parę wodną z wnętrza garnka podczas gotowania.

Inne istotne parametry, na które należy zwrócić uwagę, to możliwość mycia garnków w zmywarce oraz to, do jakich kuchenek są przeznaczone. Na płytach indukcyjnych można bowiem używać tylko tych garnków, które zostały wykonane z odpowiednich materiałów – np. ze stali.

Przeznaczenie

W kuchni powinny znaleźć się różne rodzaje garnków. Warto zaopatrzyć się przede wszystkim w kilka modeli do gotowania o różnej wielkości – zarówno mniejszych rondelków, jak i dużych kilkulitrowych garnków. Świetnym rozwiązaniem jest także zakup garnków do smażenia, do gotowania na parze oraz do duszenia i pieczenia. Poza standardowymi rodzajami garnków producenci oferują nam także modele:

  • do mleka,
  • do szparagów,
  • elektryczne,
  • rzymskie.

Nie da się jednoznacznie stwierdzić, jakie garnki są najlepsze. Przy zakupie przede wszystkim należy kierować się swoimi preferencjami. Bardzo ważna jest także jakość wybranych garnków. Na tych niezbędnych akcesoriach kuchennych nie warto oszczędzać! Dobre jakościowo garnki posłużą nam przez wiele lat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here